5 tips voor een badkamerrenovatie
Ben je na een aantal jaren uitgekeken op je oude badkamer? Dan is het misschien tijd voor een badkamerrenovatie. Met enkele aanpassingen wordt dit een stijlvolle oase van rust en ontspanning.
Een badkamer renoveren vraagt heel wat voorbereiding. Lees zeker onderstaande tips voordat je met de planning start.
1. Bespaar geld met de afbraak
Natuurlijk kan je kiezen voor een specialist in badkamerrenovaties die alle werken uitvoert. Maar je kan een flink pak geld besparen door zelf de handen uit de mouwen te steken. Zelf de oude badkamer uitbreken is helemaal niet zo moeilijk. Het is vuil werk, dat wel, maar perfect mogelijk voor beginnende doe-het-zelvers. Al wat je nodig hebt is veiligheidskledij en standaard gereedschap zoals een hamer en beitel, schroevendraaiers, een koevoet, enz. Het bouwafval kan je op een aanhangwagen laden en naar het containerpark brengen of op zoek gaan naar een firma voor containerverhuur.
2. Denk na over de layout
Een badkamerrenovatie doe je waarschijnlijk omdat je een aantal zaken wil aanpassen. Bijvoorbeeld een klassieke douchecel vervangen door een inloopdouche, of de positie van het bad wijzigen. Denk hier goed over na, want het is belangrijk voor de toevoer- en afvoerleidingen. Die moeten op de juiste plaatsen komen. Maak dus eerst een plan op een stukje papier of gebruik een online badkamer design tool.
3. Voorzie ventilatie
Heel wat oude badkamers hebben geen of een heel slecht ventilatiesysteem. Dat probleem kan je aanpakken tijdens de renovatiewerken. Plaats een mechanische ventilatie in de muur of in het plafond om de luchtvochtigheid onder controle te houden. Op deze manier voorkom je schimmelvorming.
4. Bad of douche?
In kleine badkamers zien we meestal helemaal geen bad meer. Maar ook in grotere ruimtes komen ze steeds minder vaak voor. Iedereen wil namelijk een trendy inloopdouche. Zo’n inloopdouche oogt natuurlijk heel stijlvol. En in combinatie met een regendouche zorgt het voor een echte wellness ervaring.
Nog een tip: plaats bij een inloopdouche het bedieningspaneel niet onder de douchestraal, maar aan de ingang van de inloopdouche. Op deze manier kan je het water opzetten zonder nat te worden. Handig, want de eerste druppels zijn altijd koud.
5. Upgrade de verlichting
Een badkamerrenovatie is het perfecte moment om de badkamerverlichting onder handen te nemen. Hangt er slechts één plafondlamp in het midden van de kamer? Vervang die door een functioneel lichtplan, waarbij je lampen voorziet op plaatsen waar je bepaalde handelingen doet (bv. aan de wastafels, aan de douche, aan een inbouwkast, enz.). Deze functionele verlichting kan je verder aanvullen met sfeerverlichting. Ledstrips zijn hiervoor uitermate geschikt. RGBW-lampen, die van kleur kunnen veranderen, zorgen voor de finishing touch.