Aandachtspunten voor een valse wand in de badkamer
Gipskarton is een veelgebruikt bouwmateriaal dat geschikte is voor diverse toepassingen, zoals een verlaagd plafond of een valse wand. Denk jij eraan om een valse wand in de badkamer te plaatsen? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:
Gipskarton met verhoogde waterwerendheid
In een badkamer mag je geen standaard gipskartonplaten gebruiken. Dat komt omdat de luchtvochtigheid hier te hoog is. De gewone platen zouden dit vocht opnemen, uitzetten en beschadigen. Daarom moet je voor een badkamer absoluut gipskarton met een verhoogde waterwerendheid kopen (bijvoorbeeld Gyproc WR). Die hebben speciale additieven in de kern van de plaat waardoor het gipskarton beter bestand is tegen vocht.
Opgelet, want in natte ruimtes zoals de douche moet je extra bescherming aanbrengen.
Verstevigingen
Op sommige plaatsen in de badkamer zal je iets willen ophangen tegen de wand, zoals een kolomkastje of een wastafel. Hier moet je de nodige verstevigingen voorzien. Anders valt alles naar beneden. Simpelweg een OSB of MDF plaat bevestigen achter het gipskarton is meestal voldoende. Let er ook op dat je de juiste pluggen en schroeven gebruikt om alles op te hangen.
Holle wand inbouwdozen
Waarschijnlijk komen er hier en daar stopcontacten of lichtschakelaars in de valse wand. Gebruik hiervoor holle wand inbouwdozen (zoals deze). Die zijn speciaal ontworpen voor dit soort toepassingen. Je kan ze aankopen als enkele, dubbele of drievoudige versie.
Geluidsisolatie
Wanneer de badkamer aan een ruimte zoals de slaapkamer grenst, kan je best geluidsisolatie aanbrengen in de valse wand. Op deze manier heb je in de slaapkamer geen geluidsoverlast wanneer er bijvoorbeeld iemand aan het douchen is. Deze isolatie kan je eventueel combineren met geluidwerende gipskarton platen.
Afwerking
Na het plaatsten van een valse wand in de badkamer moet je deze natuurlijk nog afwerken. Gebruik hiervoor een voegband met de juiste voegpasta. Nadien kan je alles afschuren en opnieuw vullen. Schuur de naden nog een laatste keer af voordat je een primer aanbrengt. Deze primer is erg belangrijk om een goede hechting van de verflaag te garanderen. Kies steeds voor een verf die geschikt is voor vochtige ruimtes en breng ten minste twee lagen aan.