Ecologisch wonen doe je zo

Een groot deel van de Belgen wil groener leven. Dat kunnen we alleen maar aanmoedigen, want door bewust om te gaan met onze milieu-impact garanderen we een leefbare toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.

Maar hoe doe je dat, ecologisch wonen?

In dit artikel geven we enkele nuttige tips.

Goed isoleren

Ecologische woningen hebben een heel dikke isolatieschil. Alle zijden van de woning – muren, vloeren en daken – zijn voorzien van isolatie om de warmte binnen te houden. Op deze manier is er minder energie nodig om de woning op temperatuur te brengen. Dat is goed voor Moeder Natuur en je energiefacturen.

Groene energie

In een duurzaam gebouw mag groene energie niet ontbreken. Technieken zoals zonnepanelen, een zonneboiler en een warmtepomp verlagen je ecologische voetafdruk. Bovendien maken ze de woning minder afhankelijk van de grote energiereuzen. Wil je een 100% duurzamen woning? Ga dan volledig off-grid en voorzie zelf in je energieproductie.

Energie besparen

Isolatie is al een eerste manier om energie te besparen. Maar er zijn nog andere manieren. Denk bijvoorbeeld aan verlichting die automatisch uitgaat in lege kamers, slimme zonwering om in de winter zonnewinsten te optimaliseren en het hergebruik van regenwater.

Ecologische materialen

Wie een woning bouwt of renoveert heeft de keuze uit honderden verschillende materialen. Spijtig genoeg is niet alles even ecologisch. Sommige materialen zijn erg vervuilend door hun productieproces of slechte recycleerbaarheid. Gelukkig zijn er tegenwoordig wel voldoende ‘groene’ oplossingen, zoals bamboe vloeren, tuinstoelen van hergebruikte kunststof en CO2-arm beton.

Bewust omgaan met afval

Ecologisch wonen draait niet alleen om de woning zelf. Ook hoe je hierin leeft speelt een rol. En dan hebben we het voornamelijk over de manier waarop we omgaan met afval.

Elk jaar produceren we honderden kilo’s aan afval. Je afval sorteren is een goed begin om je ecologische impact te verkleinen. Let ook op de producten die je koopt. Kies geen onnodig verpakte goederen, of ga op zijn minst voor producten in een ecologische verpakking (zoals karton).

Leef minimalistisch

We staan er niet vaak bij stil, maar alle producten die we kopen hebben een invloed op ons leefmilieu. Of het nu gaat om de productie, het gebruik of de afvalverwerking; slechts weinig producten zijn echt CO2-neutraal. Koop dus geen overbodige spullen. Leef minimalistisch. Koop enkel de meest noodzakelijke dingen en laat producten die je slechts één keer gebruikt links liggen.