Veilig werken met een rolstelling

Als je op hoogte werkt, bijvoorbeeld bij het schilderen van een plafond, dan is een trap of rolstelling vaak een must. Als je gebruik maak van een van deze hulpmiddelen is het erg belangrijk dat dit ook veilig gebeurt. Vaak weten mensen niet hoe ze te werk moeten gaan met een rolstelling, met ongelukken tot gevolg. Daarom vind je hieronder precies waar je op moet letten bij het gebruik van een rolstelling.

Werken op hoogte

Een rolstelling wordt vaak ingezet om flexibel te werken op hoogte. Het is zelfs veiliger dan een lader, dankzij de grote stabiliteit. Bovendien is een rolstelling veel makkelijker te verplaatsen. Mocht je dus twijfelen tussen een ladder of een rolstelling om een plafond te schilderen of een plafondlamp op te hangen, dan kan je best een rolstelling kopen.

Toch heeft een rolstelling ook nadelen als deze niet goed wordt gebruikt. Zo kan het erg gevaarlijk worden deze niet stabiel is of slecht is gemonteerd. Daarom is het een goed idee om de instructies zorgvuldig te lezen. Zorg dat alle onderdelen goed in elkaar zitten. De meeste rolstellingen hebben ook een rem die je kan opzetten wanneer je op de stelling staat. Zo kan je veilig werken.

Controle van een rolstelling

Rolstellingen worden vaak binnen gebruikt. Maar je kan ze ook buiten inzetten. Ga je bijvoorbeeld zelf je gevel schilderen? Dan is een rolstelling de ideale oplossing. Hiermee kan je een hoogte tot wel 12 meter bereiken, wat meer dan voldoende is bij een doorsnee woning. Opnieuw moeten we de veiligheidsvoorschriften onderstrepen. Zorg ervoor dat de stelling stevig staat, zodat er geen ongelukken gebeuren. Daarnaast raden we aan om rond de rolstelling een helm op te zetten tegen vallend materiaal. Indien nodig kan je de constructie laten controleren door een ervaringsdeskundige. Zo ben je 100% zeker dat alles veilig is.

Recent Posts