9 interieurfoutjes die je best vermijdt
Iedereen maakt wel eens foutjes. Dat geldt ook voor de aankleding van een interieur. Kleine foutjes worden al snel over het hoofd gezien, maar grote interieurblunders zullen meteen opvallen en een negatief effect hebben op de sfeer van een kamer. Met deze do’s en dont’s vermijd je zulke fouten.
1. Overvolle ruimtes
We starten met waarschijnlijk de meest gemaakte interieurfout: overvolle ruimtes. Een groot deel van de Vlaamse woonkamers, eetkamers, keukens… staan propvol meubelen, decoratiestukken en andere spullen. Dit zorgt voor een chaotische indruk. Breng wat rust in je interieur en verwijder een aantal stukken. Dit zal voor een meer serene uitstraling zorgen en de ruimte veel aangenamer maken.
2. Proporties
Nog een fout die we vaak tegenkomen is het gebruik van verkeerde proporties. Denk in de eerste plaats aan te grote meubelen. Net zoals bij de eerste tip, nemen oversized meubelen onnodig veel ruimte in, waardoor een kamer kleiner lijkt. Ook het tegenovergestelde is waar; een kleine sofa in een grote woonkamer is geen zicht. Houd dus rekening met de afmetingen van de meubelen wanneer je gaat winkelen.
3. De praktische kant
Een van de pijnlijkste interieurblunders gebeurt wanneer men de praktische kant uit het oog verliest. Een meubel kan nog zo mooi zijn, het moet ook praktisch zijn. Denk bijvoorbeeld aan het onderhoud van een witte leren zetel wanneer je kleine kinderen en huisdieren hebt rondlopen. Onpraktische meubelen zullen voor frustraties zorgen.
4. Overbelichting
In sommige woningen heb je het gevoel alsof je op een podium in de schijnwerper staat. Dat komt door overbelichting. Te veel lampen zijn nefast voor een huiselijke sfeer. Zeker in ruimtes waar gezelligheid primeert, zoals een zithoek of de slaapkamer. In kamers waar er wordt gewerkt, denk aan de keuken of een bureau, mag het natuurlijk ietsje meer zijn.
5. Te veel verschillende kleuren
Nog een veelvoorkomende interieurfout: te veel verschillende kleuren gebruiken. Wanneer er drie, vier, vijf… hoofdkleuren aandacht vragen, wordt het geheel erg chaotisch. Het wordt dan een echte kleurboek. Wij raden aan om een witte basis te gebruiken met één accentkleur. Extra speelse tinten kunnen toegevoegd worden door middel van accessoires, zoals kussen, schalen, tafellampjes, enz.
6. De verkeerde kleur op de verkeerde plaats
Vaak wordt de verkeerde kleur op de verkeerde plaats gebruikt. Een donkere kleur past bijvoorbeeld perfect op een muur, bijvoorbeeld om extra diepte te creëren. Aan de andere kant zijn donkere tinten geen goede kleur voor plafonds – zeker wanneer de ruimte niet erg hoog is. Dit zorgt voor een claustrofobisch gevoel.
7. Meubels tegen de muur
Meestal heeft men de gewoonte om meubels, zoals een sofa, tegen de muur te zetten. Dit is geen goed idee. Laat enkele centimeters afstand tussen muren en meubelen. Zo wordt er extra diepte gecreëerd. Zoals je ziet is niet elke interieurfout moeilijk op te lossen…
8. Te weinig contrast
Voelt je interieur saai aan? Dan is er waarschijnlijk te weinig contrast. Contrast doet leven. Er zijn verschillende manieren om dit toe te voegen, bijvoorbeeld via kleuren (licht/donker, warm/koud), patronen (rechte lijnen/speels krullen, subtiel/opvallend) en texturen (glad/ruw, met/zonder reliëf).
9. Een vast decor
Een laatste interieurfout die je best vermijdt is van toepassing op de aankleding. Vaak gebruikt men het hele jaar door dezelfde decoratiestukken. Er is dus een vast decor. Zorg voor wat dynamiek en laat de aankleding evolueren met de seizoenen. Decoratiestukken kunnen makkelijk veranderd worden, waardoor de kamer een heel nieuwe uitstraling krijgt.