Contrast in een interieur

Contrasten in een interieur zijn noodzakelijk. Ze zorgen voor een zeker dynamiek en voorkomen dat je woning saai aanvoelt. Maar hoe doe je dat, spelen met contrast?

Zo doe je dat

Je kan op verschillende manieren contrasten aan een interieur toevoegen. Enkele voorbeelden:

Contrast met kleuren

Wie denkt aan contrast, denkt in de eerste plaats waarschijnlijk aan kleuren. Zwart/wit, rood/blauw, geel/paars, … Accentkleuren vormen aandachtstrekkers. Het zijn eyecatchers die een speelse toets aan het interieur geven.

Contrastkleuren kunnen overal gebruikt worden. Je kan bijvoorbeeld een muur in een accentkleur schilderen of een sofa in een opvallend kleurtje kopen. Ook met accessoires kan je wat kleurcontrast toevoegen.

Contrast door materialen

Een subtiele manier om contrasten te maken, is via materialen. Zelfs in dezelfde kleur kunnen meubelen en decoratiestukken door hun materialen een totaal andere uitstraling hebben. Combineer stoffen, metalen, hout, kunststoffen … om een gevarieerd geheel te maken.

Spelen met vormen

Contrast is tevens gelinkt aan vormen. Wanneer we een strak, modern interieur hebben met rechte lijnen, zal een salontafel met sierlijke rondingen zeker opvallen.

Lichtcontrasten

In het donker kan je spelen met lichtcontrasten. Zet bijvoorbeeld een spot op een schilderij om het extra in de verf te zetten. Of plaats indirecte verlichting in het verlaagd plafond van het kookeiland om de contouren te accentueren. Ook met lichtkleuren (warm wit / koel wit) kan je spelen.

Contrasterende stijlen

Enkele maanden geleden gaven we tips om verschillende interieurstijlen te mixen. Ook dit zorgt voor contrast in een interieur. Verras met een vintage dressoir in een moderne eetkamer of hang een industriële hanglamp in een landelijk interieur. Er zijn enorm veel mogelijkheden.

Het doel van contrast

Contrast in een interieur heeft twee functies.

In de eerste plaats zorgt het voor een levendige uitstraling. Dat zien we ook in de natuur terug: een boom met groene bladeren en een bruine stam, witte besneeuwde bergtoppen met grijze rotsen, gele bloemen met groene stengels… Contrast brengt leven in de brouwerij.

Daarnaast kunnen contrasten gebruikt worden om de perceptie van een kamer te veranderen – ‘optische illusies’ zeg maar. Wanneer je een hoog plafond een donkere kleur geeft, zal de ruimte minder hoog lijken. Daarnaast accentueren horizontale strepen de breedte/lengte van een kamer.

Recent Posts