Kleuradvies voor je interieur

Een interieur zonder kleur wordt vaak als saai en kil ervaren. Kleurrijke accenten zijn dus een noodzaak. Helaas hebben heel wat mensen schrik om niet-traditionele tinten in hun interieur te gebruiken. Anderen gebruiken kleur dan weer op een verkeerde manier. Om deze problemen te vermijden, hebben we hieronder wat kleuradvies verzameld.

Hoe voeg je kleur toe?

Er zijn verschillende manieren om wat kleur aan je interieur te geven. Met verf en behangpapier kan je bijvoorbeeld al heel wat doen. Daarnaast zijn er een heleboel kleurrijke meubelstukken zoals tafels, stoelen en kasten die een kamer meteen opfrissen. Tenslotte kan je diverse decoratiestukken combineren.

Kleur je muren

Hoewel witte muren een vergrotend effect hebben, kan een overdaad aan wit al snel een kille indruk achterlaten. Een likje verf of gekleurd behangpapier zal nooit misstaan in een interieur. Bovendien kan je hiermee bepaalde ‘schoonheidsfoutjes’ maskeren.

Een accentmuur in een frisse muur kan snel de aandacht trekken en een kamer optisch verlengen. Twee tegenoverliggende muren in een donkere kleur doen een ruimte dan weer smaller lijken. Voor een plafond hebben we maar een tip; gebruik hiervoor een lichte kleur. Een donker plafond heeft immers een verlagen effect.

Kleur je meubelen

Een tweede manier om kleur aan je interieur te geven is via je meubilair. De meeste meubelstukken zijn immers verkrijgbaar in een hele reeks kleuren. Je hoeft dus niet voor de traditionele opties te kiezen.

Dit wil niet zeggen dat je meteen een gele kast of blauw salon moet kopen. Hoewel deze meubelstukken erg mooi kunnen zijn, kiezen de meeste mensen voor een subtielere aanpak. In onze collectie vind je bijvoorbeeld heel wat kleurrijke stoelen en nachtkastjes. ‘Kleinere’ meubelstukken in een speelse kleur kan een wereld van verschil maken.

Kleur je decoratie

Decoratiestukken zijn het Zwitsers zakmes van een interieur. Tapijten, kussens, schilderijen, potjes … zijn de perfecte manier om eenvoudig wat kleur aan je interieur te geven. Bovendien kan je dankzij deze decoratiestukken snel een andere look kiezen. In de zomer zijn bijvoorbeeld felgroene of lichtblauwe stukken op hun plaats, terwijl men in de winter vaak voor donkerrode of aardetinten kiest.

Het psychologisch effect van kleuren

We staan er niet altijd bij stil, maar elke kleur heeft een betekenis. Rood heeft bijvoorbeeld een ander effect op ons lichaam dan blauw. Een kleur kies je dus niet alleen voor haar esthetische waarde.

Rood is een erg warme kleur die meteen voor een knusse sfeer zorgt. Deze kleur springt snel in het oog en gebruik je dus best niet te veel. Rood staat voor liefde en passie en stimuleert de bloedcirculatie van het lichaam.

Blauw is de tegenhanger van rood en dus een koude kleur. Blauw wordt vaak in een interieur gebruikt omdat het makkelijk te combineren is. Deze kleur wordt gelinkt aan rust en veiligheid.

Geel is een frisse, zomerse kleur. Vooral in donkere kamers kan een gele wand of gele decoratiestukken wonderen doen. Het is de ideale tint voor een kantoor of bureauruimte want geel stimuleert de werklust.

Groen is de kleur van de natuur. Het is een kalmerende kleur die gelinkt wordt aan de gezondheid. Daarom wordt groen vaak in ziekenhuizen gebruikt.

Oranje is net als rood en geel een warme kleur. Deze kleur stimuleert de creativiteit en kan dus perfect in een thuiskantoor of studieruimte gebruikt worden. Volgens de kleurenpsychologie zou oranje het immuniteitssysteem versterken.

Paars is een kleur die stress kan verminderen. Daarnaast helpt ze om de slaap te vatten, waardoor paars de ideale kleur is voor een slaapkamer.

Wit is een frisse kleur die we in vrijwel elk interieur terugvinden. Vaak wordt wit als basiskleur gebruikt in combinatie met een accentkleur. Wit weerkaatst licht waardoor ze een kamer groter doet lijken.

Zwart is een moeilijke kleur om in een interieur te gebruiken, omdat een ruimte er snel klein en claustrofobisch uitziet. Nochtans kan het in sommige gevallen voor een stijlvol resultaat zorgen. Zwart gebruik je dus best met mate.

Kleurcombinaties kiezen

Tot hiertoe hebben we het gehad over de betekenis van kleuren en de implementatie ervan in een interieur. Maar hoe kan je nu eenvoudig complementaire kleuren vinden? Gelukkig zijn er verschillende oplossingen.

Je kan op het web enorm veel inspiratie vinden. Er zijn allerlei blogs en websites die leuke combinaties tonen. Houd in de toekomst zeker en vast onze website in het oog voor meer tips en inspiratie.

Daarnaast is het sociale netwerk Pinterest een goede bron van inspiratie. Hier vind je miljoenen afbeeldingen van toffe woonkamers, gezellige slaapkamers en speelse kinderkamers. Er is dus een overvloed aan leuke kleurencombinaties.

Tenslotte kan je op de website van Kuler snel en eenvoudig kleurinspiratie opdoen. Neem bijvoorbeeld een kijkje naar de meest populaire combinaties van de voorbije maand. Bovendien heeft deze site allerlei tools om zelf een passende kleurencombinatie samen te stellen.

Recent Posts