Wat is Scandinavisch interieurdesign?

Scandinavisch design is aan een serieuze opmars bezig. We vinden deze designfilosofie in steeds meer Belgische woningen terug. Maar wat is Scandinavisch design nu juist? En hoe kan je dit zelf toepassen? In dit artikel lees je er alles over.

De geschiedenis

Scandinavisch design ontstond aan het einde van de 19e eeuw in Noord-Europese landen zoals Zweden, Finland, Noorwegen en Denemarken. Door een moeilijk economisch klimaat had men vooral nood aan functionele producten. Schoonheid kwam op de tweede plaats.

Dit veranderde na de industriële revolutie. De handel kwam op gang en er was steeds meer financiële onafhankelijkheid. Voor het eerst was er plaats voor esthetiek.

Maar de ontwerpers lieten zich niet verleiden om overbodige decoratiestukken of details toe te voegen. Pure vormen stonden centraal. Daarnaast koos men voor lichte kleuren en warme materialen, zoals hout en stof, om een gezellige sfeer te creëren.

Deze interieurstijl wordt tegenwoordig Scandinavisch design genoemd. Door haar eenvoud valt ze bij heel wat mensen in de smaak. Misschien ook wel bij jou?

Scandinavisch design in je interieur

Wil je zelf het Scandinavisch design in huis halen? Dan vind je hieronder een aantal handige tips om je interieur aan te kleden:

Lichte kleuren

We hebben eerder al vermeld dat men voornamelijk lichte kleuren gebruikt. De muren en plafonds worden meestal wit geschilderd en gecombineerd met een houten vloer in een lichte tint. Donkere muren of zware tegels horen hier niet thuis.

Ook in het meubilair overheersen lichte kleuren. Witte houten kasten, een lichtgrijze sofa en een lichtgekleurd salontafeltje zullen niet misstaan in een Scandinavisch interieur.

Een accentkleur

Zoveel wit kan een interieur saai maken. Daarom voegt men vaak wat kleur toe met behulp van decoratiestukken. Gekleurde vazen, kussens met een frisse print of opvallende lampen kunnen wonderen doen. Bovendien kan je op deze manier jouw interieur snel aanpassen aan de seizoenen of bepaalde gelegenheden.

Sobere meubelen

Meubelen met een Scandinavisch design herken je meteen aan hun eenvoudige vormen. Overbodige designfantasietjes zal je hier dus niet terugvinden. Qua materiaalkeuze grijpt men vaak terug naar hout in combinatie met stof om een warme uitstraling te creëren.

Alles open

Tenslotte gebruikt men vaak open opbergsystemen. In plaats van tassen, borden, boeken en dergelijke achter gesloten deuren te verbergen, wordt alles open en bloot tentoongesteld. Open kasten en boekenplanken typeren het Scandinavisch design.

 

Recent Posts