6 Tips voor een keukenrenovatie

De keuken wordt tegenwoordig aanzien als het middelpunt van de woning. Daarom wil je hiervan een aangename en stijlvolle ruimte maken. Kan jouw keuken wel een make-over gebruiken? Ontdek dan snel onze 6 tips.

1- Bespaar door zelf te slopen

Als je voor een grondige keukenrenovatie gaat, waarbij je ook de vloeren uitbreekt of een muur sloopt om een open leefkeuken te creëren, dan kan je flink wat geld besparen door deze werken zelf uit te voeren. Dat is makkelijker dan je denkt. Bovendien heb je weinig gereedschap nodig. Een breekhamer, sloophamer en kruiwagen is voldoende. Om het puin af te voeren kan je een big bag afvalzak bestellen. De leverancier komt deze ook ophalen, zodat je niet zelf naar het containerpark moet en het afval moet verwerken.

2- Een likje verf doet wonderen

Je bent misschien van plan om nieuwe keukenkastjes te kopen. Dat is niet altijd nodig. Ze simpelweg schilderen in een nieuwe kleurtje kan wonderen doen. Wij raden wel aan om een lak te gebruiken voor keukenkastjes. Dat is sterker dan traditionele verf, en het is makkelijker afwasbaar (iets wat toch belangrijk is in een keuken). Denk eraan dat je ook nog andere onderdelen kan schilderen naast de keukenkastjes. Geef bijvoorbeeld de spatwand of het werkblad een frisse uitstraling met wat verf. Ook de muren en het plafond mag je niet vergeten.

3- Investeer in comfort

Een keukenrenovatie is het ideale moment om het comfort te verhogen. Je kan bijvoorbeeld een kokendwaterkraan installeren. Dan heb je direct heet water om te koken of een kopje thee te zetten. En wat dacht je van een luxe stoomoven, een ingebouwde koffiezet of een extra grote kookplaat? Deze zaken tellen het luxeniveau van je keuken naar een hoger niveau.

4- Durf te veranderen

Heel wat mensen blijven vasthouden aan de huidige indeling van de ruimte. Nochtans is deze renovatie perfect om de lay-out helemaal om te gooien. Je kan toestellen van plaats wisselen, extra kastruimte creëren, een kookeiland plaatsen en nog veel meer. Denk goed na, want zo’n keuken make-over doe je niet elk jaar.

5- Geef de verlichting een upgrade

Tijdens een keukenverbouwing gaat alle aandacht naar de kastjes, het aanrecht, het kraanwerk en de toestellen. Maar heb je al aan de verlichting gedacht? De verlichting kan een ruimte maken of kraken. Daarom spendeer je er best de nodige aandacht aan. Zorg ervoor dat de voornaamste werkplekken (het aanrecht, de spoelbak, het fornuis…) voldoende licht hebben d.m.v. plafondspots (inbouw of opbouw). Dat kan je verder aanvullen met sfeerverlichting, bijvoorbeeld in de vorm van een verborgen ledstrip.

6- Stem alles op elkaar af

Waarin verschilt een stijlvolle luxe keuken met een doorsnee keukentje? Harmonie! Pas wanneer alles op elkaar is afgestemd, ontstaat een smaakvol geheel. Daarom maak je best op voorhand een moodboard met de kleuren en materialen die je gaat gebruiken. Als je wat inspiratie wil, kan je een kijkje nemen op Pinterest.

Recent Posts