Hoe kan je een kamer optisch vergroten?

Helaas woont niet iedereen in een imposante villa met zeeën van ruimte. De doorsnee Belg woont immers in een bescheiden huis of appartement. In dit geval kan ruimtegebrek en rommel al snel voor een benauwd gevoel zorgen. Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige trucjes die je kan toepassen om een kamer optisch te vergroten.

Lichte kleuren

Voor een ruimtelijk gevoel gebruik je best lichte kleuren. Ze weerkaatsen het licht, waardoor ze de kamer verruimen. Met donkere tinten bereik je het tegenovergestelde effect.

Door lichte kleuren te gebruiken voor de muren, vloeren en plafonds kan je dus weinig fout doen. Vergeet niet om ook wat kleur toe te voegen met behulp van decoratiestukken. Zo geef je elke kamer een speelse toets.

Je zou het misschien niet verwachten, maar zelfs het soort verf of behangpapier dat je gebruikt kan een invloed hebben op de grootteperceptie. Een glanzende afwerking zal meer licht weerkaatsen, wat voor een spiegeleffect zorgt.  Een matte afwerking daarentegen, heeft dit spiegeleffect niet.

Verlichting

Ook verlichting speelt een belangrijke rol. Een kamer die niet goed verlicht is, lijkt kleiner dan ze werkelijk is. Gelukkig zijn er voldoende manieren om je interieur van licht te voorzien, zoals hanglampen, staanlampen, inbouwspots, tafellampen, enz. Er is voor elk wat wils!

Laat het zonnetje binnen

Nog een lichtgerelateerde tip: laat zoveel mogelijk zonlicht binnen. Zware gordijnen worden dus best vermeden en vervangen door lichte textielen. Hoge planten of vazen voor een raam kunnen ook heel wat daglicht tegenhouden.

Vermijd rommel

Slecht nieuws voor de sloddervossen onder ons; rommel kan een ruimte optisch verkleinen. Zorg dus dat alles netjes opgeborgen is. Gelukkig zijn er een heleboel opbergmogelijkheden, zoals kasten, ladeblokken, manden … om schoon schip te maken. Je vindt gegarandeerd een passende oplossing in onze winkel in Lier!

De juiste meubelen

Daarnaast heeft ook de keuze van je meubilair een invloed op de grootte van je interieur. Je kan bijvoorbeeld een hoge kast vervangen door een dressoir of lichte kleuren kiezen in plaats van donkere tinten.

Hier is het motto ‘less is more’ van toepassing. Door te veel meubelen in een beperkte ruimte te proppen, creëer je een chaotische indruk. Misschien kan je bepaalde meubelen combineren, zoals een salontafeltje met ingebouwde laden, een hoogslaper met daaronder een bureau, enz. Op deze manier kan je heel wat ruimte besparen, wat een kamer groter doet lijken.

Bovendien heeft elk meubelstuk een ‘visueel gewicht’. Een donker massief eiken salontafeltje ziet er veel zwaarder uit dan een strak glazen exemplaar. Houd hier dus rekening mee. Natuurlijk speelt je persoonlijke smaak hier ook een belangrijke rol.

Spiegels

Het is al lang geen geheim meer dat spiegels vaak gebruikt worden om een kamer optisch te vergroten. In een kleine slaapkamer kan je bijvoorbeeld een kleerkast plaatsen waarvan een deur als spiegel fungeert. In andere kamers kan je dan weer een spiegel aan de muur hangen of een staand exemplaar gebruiken. Zelfs een combinatie van meerdere kleine spiegels kan wonderen doen.

Recent Posts