Hoe onderhoud je een stoffen zetel?

Een stoffen salon heeft een warme en gezellige uitstraling. Ideaal om jezelf tijdens de koude wintermaanden lekker in te nestelen. Bovendien kan je bij een stoffen zetel kiezen uit verschillende kleuren en patronen. Trendy rood of stijlvol grijs met een subtiel lijntjespatroon, er is voor elk interieur een passende bekleding te vinden.

Natuurlijk wil je zo lang mogelijk genieten van een nieuw stoffen salon. Daarom is een degelijk onderhoud belangrijk. Hieronder vind je alvast enkele tips om de bekleding van je stoffen zetel in topconditie te houden.

Wekelijkse schoonmaakbeurt

Net zoals de rest van je woonkamer verdient een stoffen salon wekelijks een grondige schoonmaakbeurt. Zo worden stof, zand en andere vuildeeltjes makkelijk verwijderd. Dit kan je best doen met behulp van een stofzuiger. Gebruik een smal mondstuk om eenvoudig het vuil tussen de kussens van je zetel op te zuigen.

Grote schoonmaakbeurt

Naast een wekelijkse schoonmaakbeurt is het een goed idee om je stoffen zetel om de 1 à 2 jaar een groter onderhoud te geven. Zo worden vlekken, lichaamszouten- en vetten uit de bekleding verwijderd en blijft je salon er als nieuw uitzien.

Een aantal stoffen salons hebben afneembare hoezen. Sommige van deze hoezen kan je in de wasmachine stoppen (lees voor de zekerheid eerst de instructies van de fabrikant). Zo kan je niet alleen vlekken verwijderen maar ook onaangename geurtjes elimineren. Als alternatief kan je de hoezen laten droogkuisen in een wasserij.

Als de hoezen niet verwijderbaar zijn, kan je ze zelf met droogschuim proper maken. Kijk op voorhand of het product geschikt is voor de bekleding van je salon om ongewenste schade te vermijden. Als je niet 100% zeker bent, kan je het product altijd op een minder zichtbare plaats uittesten.

Vlekken verwijderen

Een vlek op je stoffen salon is vlug gebeurt. Koffie, wijn, bloed, lippenstift … kunnen allemaal voor hardnekkige vlekken zorgen. Natuurlijk wil je deze zo snel mogelijk uit de stoffen bekleding verwijderen – liefst zonder sporen na te laten.

Daarom is snelheid erg belangrijk. Probeer eerst de vaste bestanddelen zo snel mogelijk te verwijderen met een lepeltje. Haal daarna vlug een vochtige stoffen doek (zoals een handdoek) en leg deze op de vlek.

De belangrijkste regel bij het verwijderen van vlekken uit een stoffen zetel is; deppen in plaats van wrijven. Door te wrijven druk je het vuil dieper in de stof. Deppen is dus de boodschap.

Heb je zoveel mogelijk van het vuil kunnen verwijderen? Laat de bekleding dan drogen. Als er nadien nog kringen of vlekken overblijven, kan je droogschuim gebruiken.

Extra onderhoudstips

Nu weet je hoe een stoffen salon onderhouden wordt en hoe je vlekken kan verwijderen. Hieronder zijn nog een aantal extra onderhoudstips te vinden die ongetwijfeld van pas kunnen komen:

  • Plaats een stoffen salon nooit in direct zonlicht. Langdurige blootstelling aan zonlicht kan ervoor zorgen dat de kleur van de bekleding vervaagt.
  • Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen. Sierspijkers in jeans, riemen en ritssluitingen kunnen een stoffen zetel beschadigen. Huisdieren zoals katten en honden kunnen voor gelijkaardige problemen zorgen.
  • Ben je niet zeker dat een schoonmaakmiddel geschikt is voor jouw stoffen salon? Test het dan eerst op een minder zichtbare plaats, zoals de achterkant of zijkant.
Recent Posts