Onderhoudstips voor jouw salon

Als je een nieuw salon koopt, wil je dit uiteraard zo lang mogelijk in topconditie houden. Zo kan je jarenlang van jouw aankoop genieten. Daarom hebben we een aantal onderhoudstips verzameld die ongetwijfeld van pas zullen komen.

Wat zegt de fabrikant?

De meeste fabrikanten geven een aantal onderhoudstips mee die afgestemd zijn op het salon dat je gekocht hebt. Het is dus best om deze tips eerst grondig na te lezen. Zo ben je zeker dat je de juiste technieken en producten gebruikt. Verkeerd onderhoud kan je namelijk duur te staan komen en je nieuwe salon onherroepelijk beschadigen.

Tips voor lederen salons

Laten we beginnen met een aantal onderhoudstips voor een lederen salon. We hebben deze tips onderverdeeld in twee delen; wekelijks onderhoud en jaarlijks onderhoud.

Wekelijks onderhoud

Je interieur krijgt waarschijnlijk wekelijks of om de twee weken een grondige schoonmaakbeurt. Vergeet dan ook niet om je lederen salon onder handen te nemen. Gebruik hiervoor een stofdoek of een uitgewrongen zeemvel. Zorg ervoor dat deze stofdoek of zeemvel proper is en geen zeepresten bevat van ander meubilair. Dit kan het leder namelijk beschadigen.

Jaarlijks onderhoud

Om de bekleding in topconditie te houden, moet het regelmatig ‘gevoed’ worden. Dit voorkomt uitdroging en zorgt ervoor dat het leder mooi soepel blijft. Gebruik hiervoor onderhoudsproducten die speciaal voor lederen zetels gebruikt worden. Ook deze kan je bij Gero Wonen vinden.

Tips voor stoffen salons

Heel wat mensen kiezen voor een stoffen salon. Ze houden van de warme en gezellige uistraling van dit materiaal. Ook voor hen hebben we een aantal handige onderhoudstips.

Wekelijks onderhoud

Een stoffen salon kan je makkelijk schoonmaken met behulp van een stofzuiger. Zo verwijder je vuil en stof dat zich heeft opgehoopt. Een smal mondstuk kan van pas komen om alle spleetjes en gaten te bereiken.

Jaarlijks onderhoud

Daarnaast is het aangeraden om je stoffen zetel elk jaar een grondige onderhoudsbeurt te geven. Zo worden vlekken, lichaamszouten- en vetten verwijderd.

Sommige stoffen salons hebben afneembare hoezen. Lees de instructies van de fabrikant om te controleren of ze in de wasmachine mogen. Je kan ze eventueel ook laten droogkuisen in een wasserette.

Als je de hoezen niet kan verwijderen, kan je ze zelf met droogschuim kuisen. Zorg ervoor dat je de juiste producten gebruikt om schade te vermijden.

Schoonmaakproducten

Ben je niet 100% zeker dat een schoonmaakproduct gebruikt mag worden? Test het dan eerst op een minder zichtbare plaats. Zo voorkom je zichtbare vlekken of beschadigingen.

Voorkomen is beter dan genezen

Heel wat slijtage en beschadigingen kunnen voorkomen worden door voorzichtig met je salon om te springen.

Pas bijvoorbeeld op met scherpe kledingstukken, zoals riemen en sierspijkers in jeansbroeken. Ze kunnen je sofa makkelijk beschadigen. Ook eten en drank kan vaak voor problemen zorgen.

Verwarming en zonlicht

Zonlicht kan nefast zijn voor de kleur van een salon. Als het gedurende lange tijd wordt blootgesteld aan direct zonlicht, kan de kleur haar levendigheid verliezen. Houd hier dus rekening mee als je een plaats voor je nieuwe salon zoekt.

Ook verwarmingstoestellen kunnen voor problemen zorgen, vooral bij leder. Een radiator die te dicht bij een lederen zetel staat, kan het leder uitdrogen.

Recent Posts