Tips voor de aankoop van een relaxzetel

Ga je een relaxzetel kopen? Dan staat comfort waarschijnlijk bovenaan je prioriteitenlijstje. Samen met het ontwerp. Want een relaxfauteuil moet niet alleen comfortabel zitten, maar er ook goed uitzien. Het is immers een belangrijk element in jouw living of zithoek.

Om makkelijker te navigeren door het grote aanbod, heb ik op deze pagina een paar tips verzamelt omtrent relaxzetels.

Ontwerpstijlen

Op het vlak van ontwerpen onderscheiden we twee groepen: aan de ene kant de strakke design relaxzetels en aan de andere kant de klassiekere modellen. Ik raad aan om een stijl te kiezen die aansluit bij je interieur. Toch kan je ook voor een stijlbreuk kiezen. Een retro fauteuil in een moderne woonkamer kan bijvoorbeeld perfect.

Vermijd de combinatie van meer dan twee woonstijlen. Een designsofa met een vintage relaxstoel en een landelijke salontafel is wat teveel van het goede.

Verstelbaar of niet

Het grootste deel van alle relaxzetels is verstelbaar. Toch is er nog een klein deel ‘vast’ (dat wil zeggen: zonder verstelbare rugleuning of hoofdsteun).

Een verstelbare relaxfauteuil kost misschien wat meer, het is die investering zeker waard. Die flexibiliteit maakt het makkelijker om de juiste houding te vinden tijdens het lezen van een boek of voor een middagdutje.

Het verstellen kan elektrisch gebeuren. Met behulp van een afstandsbediening (of een knop) pas je de zithouding aan. Er zijn ook manuele mechanismen die je met behulp van een hendel moet verstellen.

Ingebouwde voetenbank of apart

Verstelbare relaxzetels hebben vaak een ingebouwde voetenbank. Het onderste deel van de zetel kan dan omhoog of omlaag. Is jouw stoel hier niet mee uitgerust? Dan kan je nog steeds een losse voetenbank kopen. Meestal is er wel eentje in dezelfde stijl te vinden.

Uitstaphulp

Voor mensen die slecht te been zijn, is een elektrische relaxzetel met uitstaphulp een meerwaarde. Deze stoel heeft een kantelmechanisme om het rechtstaan te vergemakkelijken.

Bekleding

Tenslotte nog een tip voor de bekleding. Relaxzetels in leder zijn populairder dan die in stof. Maar geen paniek, want zelfs het leder is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je moet trouwens geen schrik hebben om een opvallende tint als rood of geel te kiezen. Want de relaxzfauteuil mag gerust de blikvanger van de zithoek worden.

Recent Posts