Waarom de meerkost van domotica verwaarloosbaar is

Heel wat bouwers die willen investeren in domotica laten zich afschrikken door de kostprijs. Ze denken dat een smart home tienduizenden euro’s kost. Maar dat is helemaal niet het geval. De belangrijkste functies heb je al in huis vanaf minder dan 10.000 euro (excl. btw).

Toegegeven; domotica is duurder dan een standaard elektrische installatie. Maar deze meerkost is verwaarloosbaar als je ziet wat je ervoor terug krijgt:

Veel functies inbegrepen

Een smart home zit boordevol sensoren en actoren, zoals aanwezigheidsmelders, raamsensoren, stelventielen, elektrische zonwering, en meer. Door sommige toestellen te combineren, ontstaan er nieuwe functies. De aanwezigheidsmelders die gebruikt worden om de verlichting te automatiseren, kunnen bijvoorbeeld ook dienst doen als alarminstallatie. Je hoeft nadien dus geen losstaand alarmsysteem aan te kopen. Dat is weer een mooie besparing.

Omdat in een smart home enorm veel functies inbegrepen zijn, komt je waarschijnlijk voordeliger uit dan een traditionele elektrische installatie met allerlei uitbreidingen.

Besparing op de installatie

In een klassieke installatie zitten allerlei onderdelen die niet nodig zijn voor een domotica systeem. Je mag beide prijzen dus niet zomaar naast elkaar leggen. De meerkost voor een smart home is vaak kleiner dan je denkt. Maar je krijgt er wel veel meer comfort voor terug.

Voordelen van automatisatie

Time is money. Een domotica systeem kan geld besparen door bepaalde taken te automatiseren. Het zal de verwarming, elektriciteitsverbruikers en zonnepanelen in harmonie laten samenwerken om automatisch je energiekosten te verlagen. Tel de jaarlijkse besparingen op, en het gaat om een fors bedrag.

Daarnaast zijn er nog andere voordelen. Een verhoogde veiligheid bijvoorbeeld. Op de veiligheid van je gezin kan je geen geld plakken, toch?

Recent Posts