Schoorsteen vegen: wanneer is dat nodig?

De schoorsteen is een belangrijk onderdeel van elke gashaard en houtkachel. Ook die heeft soms een onderhoud nodig. Want de schoorsteen vegen zorgt voor een veilige verbranding en een hoger rendement.

Waarom schoorsteen laten vegen?

Bij de verbranding van hout komt er roet vrij. Dat zet zich vast aan de binnenkant van het rookkanaal. Bij hoge temperaturen kan deze aanslag vuur vatten, wat een brand veroorzaakt. Een schoorsteenveger maakt het rookkanaal schoon om een veilige verbranding te garanderen.

Opgelet: roet is een gevaarlijk afval. Het mag niet bij het huisvuil belanden. Strooi het ook niet in je tuin of op de composthoop.

Is dit verplicht?

Nee, de schoorsteen reinigen van een vrijstaande houtkachel of gashaard is niet verplicht. Tenzij het toestel aangesloten is op de cv-installatie. In dat geval is een jaarlijks (voor hout) of tweejaarlijks (voor gas) onderhoud nodig.

Wanneer doe ik dit best?

Hoewel de reiniging niet verplicht is, is het toch nuttig om de schoorsteen regelmatig te vegen. Het voorkomt defecten, verlaagt de stookkosten en zorgt voor minder milieuverontreiniging. Bovendien vermijdt u een schouwbrand.

Wij raden aan om minstens een keer per jaar de schoorsteen te laten vegen.

Mag ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Nee. In geval van brand moet u kunnen bewijzen dat de schoorsteen op een correcte manier werd schoongemaakt. Dat kan enkel aan de hand van een reinigingsattest van een bevoegde schoorsteenveger. Bewaar dit attest 2 jaar.

Wat met schoorsteenreiniger blokken?

Tegenwoordig vindt u allerlei schoorsteenreinigers in doe-het-zelf zaken. Deze blokken zouden een deel van de roetaanslag verwijderen. Maar ze zijn geen alternatief voor een professionele schoonmaakbeurt. U doet er dus goed aan om de schoorsteen manueel te laten vegen.

Recent Posts