Tips voor het aansluiten van een radiator

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor vloerverwarming. Toch zijn er in Belgiƫ ook nog voldoende huizen die verwarmd worden met radiatoren. Dit is met name in de wat oudere huizen het geval. Ook zie je vaak dat woningen met vloerverwarming op de etages verwarmd worden met radiatoren. Werkt een radiator niet meer naar behoren? Dan moet je deze vervangen om de ruimte goed warm te krijgen. Maar hoe ga je eigenlijk te werk bij het aansluiten van een radiator? Deze loodgieter in Oostende geeft je een aantal handige tips.


Verleng de radiatorbuizen

Het water in een radiator wordt aan- en afgevoerd via de radiatorbuizen. De aansluiting voor deze buizen kan per radiator verschillen. Wanneer jij een nieuwe radiator aan gaat sluiten, moet je hier dus ook goed op letten. Zit de aansluiting voor de buizen op een andere plek? Dan moet je de buizen verlengen om de radiator te kunnen gebruiken. Wil je dergelijke werkzaamheden voorkomen? Kies dan voor een radiator van hetzelfde type. De aansluiting zit in dat geval meestal op dezelfde plek. Hierdoor is het verlengen van de radiatorbuizen niet nodig.

Aan- en afvoer juist aansluiten

Iedere radiator is voorzien van een aan- en afvoer. Wanneer jij een radiator aan gaat sluiten, is het van belang dat je de leidingen juist aansluit. Doe je dit niet? Dan wordt de radiator niet of nauwelijks warm. Check dan ook eerst altijd wat de aanvoer en wat de afvoer is. Dit doe je door de thermostaat op te draaien en de radiator open te zetten. De warmste buis is de aanvoer, de koudere de afvoer. Bang dat je dit vergeet? Markeer de buizen in dat geval.

Ontlucht de radiator voor gebruik

Heb jij net een radiator aangesloten? Vergeet het systeem dan niet te ontluchten. Wanneer er veel lucht in een radiator zit, wordt deze namelijk niet goed warm. Ontluchten kan met behulp van een speciaal sleuteltje dat vaak bij de radiator zit. Vergeet voor het ontluchten overigens niet de thermostaat lager te zetten en de stekker uit de cv-ketel te halen. Begin vervolgens niet direct, maar wacht een kwartiertje.

Recent Posts