Een veranda inrichten: hoe begin je daaraan?

Je hebt dus eindelijke die veranda laten plaatsen. Hoog tijd om de inrichting te verzorgen. Maar hoe begin je daaraan? Want een veranda inrichten is niet te vergelijken met een andere kamer in huis. Lees daarom snel onze tips:

Bepaal de functie

De eerste stap bestaat uit het bepalen van de functie. Ga je de veranda als zitkamer gebruiken, als speelhoek voor de kinderen of wordt het een eetruimte? Deze keuze heeft een invloed op de indeling en de meubels die je nodig hebt om de woonveranda aan te kleden.

Denk aan het zicht

Een leefveranda bestaat voor bijna 90% uit glas. Dat biedt een mooi uitzicht op de tuin. Het zou zonde zijn om dit zicht te blokkeren met hoge meubels. Houd dus rekening met de hoogte van het meubilair dat je in de veranda plaatst. Koop geen klassieke zetel met een hoge rug, maar eentje met een lage rugleuning. Let ook op planten en decoratiestukken. Een hoge plant voor het raam zal veel licht wegnemen.

Plaats vloerlampen

Woonveranda’s hebben vaak een glazen dak. Dat maakt het moeilijk om plafondverlichting te installeren. Daarom mag een vloerlamp niet ontbreken. Die kan je makkelijk verplaatsten van de ene plek naar de andere. Zorg er wel voor dat je voldoende stopcontacten hebt.

Zet je richting de tuin

Wie een veranda plaatst, heeft waarschijnlijk ook een mooie tuin. Die mag je gerust in de verf zetten. Zet tijdens de inrichting bijvoorbeeld de eettafel in de richting van de tuin, zodat iedereen van het uitzicht kan genieten (en niemand met zijn rug naar de tuin zit). Plaats ook de zetel richting de tuin.

Vermijd zonwering

Begrijp me niet verkeerd: zonwering in een veranda is wel degelijk nuttig. Maar gebruik die enkel ‘s avonds om meer privacy te creĆ«ren of om oververhitting tegen te gaan. Laat de ramen overdag vrij. Dat oogt veel lichter en luchtiger.

Opgepast met natuurlijke materialen

Bij de inrichting van een veranda kiezen veel mensen voor natuurlijke materialen als hout en leder. Dat is super mooi. Toch hebben natuurlijke materialen ook een nadeel. Ze zullen na verloop van tijd een beetje verkleuren onder invloed van uv-stralen. In een leefveranda is er nu eenmaal veel zonlicht. Kunststoffen zijn minder gevoelig voor verkleuring.

Recent Posts