Waarom een aluminium veranda kopen (en geen hout of kunststof)?

Bij de aankoop van een nieuwe veranda moet je in eerste instantie een materiaalkeuze maken. Ga je voor een woonveranda in aluminium, in hout of in kunststof? Bij mij heeft aluminium de voorkeur. Want dit materiaal heeft veel voordelen ten opzichte van de alternatieven.

Voordelen aluminium

Een alu veranda heeft enkele interessante pluspunten:

Aluminium is sterk

Een duurzame woning heeft robuuste materialen nodig. Voor veranda is dat niet anders. Gelukkig is aluminium een van de sterkte materialen om een veranda te bouwen. Aluminium heeft een hoge draagkracht en is moeilijk te buigen. Ze kan een grote belasting weerstaan – zowel verticaal (gewicht van het dak) als horizontaal (windkracht).

Aluminium is onderhoudsvriendelijk

Een aluminium veranda is kleurvast. De profielen zullen niet verbleken onder invloed van zonlicht. Je hoeft dus ook niet na enkele jaren de profielen een nieuw kleurtje te geven. Dat maakt een alu leefveranda heel onderhoudsvriendelijk. Het schoonmaken gaat simpelweg met een beetje water en een vochtige doek.

Aluminium is recycleerbaar

Bij de aankoop en plaatsing van een nieuwe veranda sta je waarschijnlijk niet stil met wat er gebeurt met dit bouwwerk binnen enkele decennia. Want vroeg of laat moet deze aanbouw plaatsruimen voor iets anders. Dan is het goed om te weten dat een aluminium veranda recycleerbaar is.

Nadelen hout

Het grootste nadeel van een houten veranda is het extra onderhoud. Om een lange levensduur te garanderen moet je de houten profielen regelmatig behandelen met een vernis of opnieuw schilderen. Dat is een tijdsintensieve bezigheid. Bovendien kan bij een slechte assemblage water en vocht voor problemen zorgen. Hout is nu eenmaal een natuurproduct dat leeft. Het is een materiaal dat krimpt en uitzet onder invloed van warmte en vochtigheid. Hierdoor kunnen er kieren ontstaan.

Nadelen kunststof

Een nadeel van kunststof is dat het makkelijk versplinterd. Wanneer je per ongeluk met een voorwerp een hoekje raakt, bestaat de kans dat dit barst. Bij een aluminium veranda of eentje in hout zal dit simpelweg een deuk veroorzaken. Daarnaast is kunststof gevoelig voor temperatuurschommelingen. Zeker wanneer donkere profielen in de volle zon staan.

Recent Posts