Rookmelders: verplicht vanaf 2020

Wist je al dat rookmelders verplicht zijn in Vlaanderen vanaf 1 januari 2020*? Dat geldt niet alleen voor huurwoningen en professionele gebouwen, maar ook voor je eigen woning. In dit artikel vind je meer informatie over deze wetgeving.

Hoeveel rookmelders heb ik nodig?

De Vlaamse overheid zegt dat elke verdieping moet uitgerust zijn met een rookmelder. Woon je in een bungalow met enkel een gelijkvloers? Dan heb je slechts één rookmelder als branddetectie nodig. Wanneer er een eerste verdieping is, moet je twee melders plaatsen.

Ook kelders en zolders moet je meetellen om het aantal rookmelders te bepalen. Tenzij ze enkel toegankelijk zijn via een tijdelijke ladder en er geen technische installatie in staat.

Opgelet: dit is het minimum aantal rookmelders. Je mag er dus gerust meer ophangen.

Waar moet ik rookmelders hangen?

Men raadt aan om rookmelders te plaatsen in elke ruimte die je passeert wanneer je de woning evacueert (de kortste vluchtweg naar buiten). Daarnaast is het een goed idee om rooksensors te voorzien bij toestellen die een grotere kans op brand hebben, zoals de verwarmingsketel en de droogkast.

Welke soorten rookmelders zijn er?

We kunnen deze toestellen onderverdelen in twee groepen:

  1. Optische rookmelders. Detecteren rook via een lichtbundel. De rookdeeltjes verstoren dit licht, waardoor het toestel alarm slaat.
  2. Ionisatierookmelders. Gebruikt radioactief geladen deeltjes en mag dus niet meer verkocht worden sinds 2005. Heb je nog een ionisatierookmelder? Dan mag je die wel blijven gebruiken.
  3. Hittemelders. Deze toestellen detecteren geen rook maar hitte. Meestal trager dan een optische rookmelder.

Bekabeld of met batterijen?

Er zijn verschillende draadloze rookmelders op batterijen (zoals deze) maar ook een heleboel bekabelde varianten. Het voordeel van batterijen is dat je ze overal kan ophangen. Het nadeel is dat je vroeg of laat de batterijen moet vervangen. Daarom kiest men in een nieuwbouw dikwijls voor een bekabelde versie.

Koppelbare melders

Heb je een relatief grote woning? Dan koop je best koppelbare rookmelders. Die communiceren met elkaar. Ze geven dus allemaal alarm wanneer één toestel rook detecteert, waardoor je zeker op tijd kan vluchten.

 

*Bron: https://www.vlaanderen.be/rookmelders-verplicht-in-woningen-huurwoningen-en-kamers

Recent Posts