Van oud naar nieuw: een parketrenovatie

Parketvloeren hebben een belangrijk voordeel ten opzichte van tegels en laminaat: je kunt ze schuren en opnieuw oliën of vernissen. Hierdoor worden alle vlekken verwijderd en krijgt de vloer een tweede leven.

Parketrenovatie als opfrissing

Na verloop van tijd zullen er allerlei kleine imperfecties in je parketvloer zitten. Bijvoorbeeld: vlekken van gemorste dranken, kleine krassen van meubels, kuiltjes van gevallen voorwerpen, enzovoort. Deze imperfecties tasten het uitzicht aan.

Gelukkig is een parketrenovatie een oplossing. Tijdens deze opfrisbeurt wordt de toplaag lichtje afgeschuurd. Zo verwijdert men alle vuil. Nadien worden de planken opnieuw behandeld met een olie of vernis om de vloer af te werken.

Een parketvloer renoveren is de perfecte manier om de levensduur van het hout te verlengen.

Parketrenovatie bij een verbouwing

Heel veel mensen die een bestaande woning kopen om te verbouwen, kiezen ervoor om de bestaande plankenvloer te behouden. Een parketrenovatie is meestal voldoende om alles nieuw leven in te blazen. Op deze manier hoeven ze geen nieuwe vloerbekleding te plaatsen, waardoor ze weer honderden (of duizenden) euro’s uitsparen.

Belangrijk: de dikte van de toplaag

Hoe vaak je een parketrenovatie kunt laten uitvoeren, hangt af van de dikte van de toplaag. Meerlaagse planken hebben een relatief dunne toplaag. Die kan men minder vaak schuren en opfrissen t.o.v. massieve planken.

Doe-het-zelf

Wie budget wil uitsparen kan zelf de vloer opschuren en afwerken. Er zijn verschillende firma’s die parketschuurmachines met stofafzuiging verhuren. Ook het aanbrengen van de olie of vernis is helemaal niet zo moeilijk.

Recent Posts