Stappenplan om het juiste parket te kiezen
Het aanbod aan parketvloeren is overweldigend. Er zijn – zonder overdrijven – honderden mogelijkheden. Een verkeerde keuze is dus snel gemaakt. Om je hiervoor te behoeden, hebben we een stappenplan met aandachtspunten opgesteld. Dit zijn 4 zaken waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop.
Houtsoort
De eerste knoop die je moet doorhakken is de houtsoort. Welk type hout je kiest, bepaalt in grote mate de uitstraling van je vloer, omdat elke plank een eigen kleur en tekening heeft. Eik blijft een geliefde keuze, maar er zijn nog andere mogelijkheden waaronder wenge, bamboe en afrormosia. Verder is het belangrijk om te weten dat elke houtsoort andere technische eigenschappen heeft. De ene zal bijvoorbeeld gevoeliger zijn voor vocht dan andere. Dat bepaalt mee waar je elke houtsoort kan en mag gebruiken.
Houd bij de keuze van de houtsoort rekening met de afmetingen van de ruimte. In een kleine kamer zal een donkere vloer dit effect versterken. Daar kies je dus beter voor een lichte parket.
Massief of samengesteld
De planken voor een parketvloer worden op twee manieren geproduceerd. Ofwel neemt men een massief stuk hout, ofwel wordt een dunne laag fineerhout op een basis van een andere houtsoort gelegd (samengesteld of meerlaags parket). Deze laatste is goedkoper, en beter geschikt voor een combinatie met vloerverwarming. Massieve planken zijn wel van hogere kwaliteit. Verder kan je ze meerdere keren schuren en opnieuw oliën/vernissen. Hun levensduur is dus langer.
Vorm en afmetingen
Heb je een houtsoort en planktype gekozen? Dan is de vorm aan de beurt. Hier blijven de traditionele langwerpige planken een voor de hand liggende keuze. Daarnaast zien we de laatste jaren een verschuiving richting decoratieve vormen zoals visgraat en Hongaarse punt. Die vallen meer op en geven de ruimte meer karakter. Bij elke legvorm is er bovendien een ruime keuze aan afmetingen, van smalle tot brede stroken. Dit zorgt telkens voor een ander visueel effect.
Afwerking
Eens de parket geplaatst is moet je nog een laatste knoop doorhakken: de afwerkingslaag ter bescherming van het hout. Dat kan door middel van een olie of een vernis. Er zijn zowel transparante afwerkingen (die de kleur amper of niet beïnvloeden), maar ook kleuroliën om het parket donkerder of lichter te maken. Vraag advies aan de plaatser voor deze laatste stap.