Tips om zelf te vloeren
Door zelf te vloeren spaar je honderden of zelfs duizenden euro’s uit. Bovendien is dit een klus die handige harrys makkelijk zelf doen. Maar dan moet je er wel voor zorgen dat je geen fouten maakt. In dit artikel lees je een handvol tips om hiermee te starten.
Zorg ervoor dat de dekvloer droog is
Bovenop de funderingsvloer komt een dekvloer (of chape). Die verstopt de leidingen van de watertoevoeren en -afvoeren, elektriciteit, ventilatie en andere technieken. Deze dekvloer zorgt ervoor dat je een egale basis hebt om de vloerbekleding op te plaatsen.
Voordat je met de vloerwerken start, is het belangrijk dat deze chape voldoende droog is. Vooral bij houten vloeren (parket) is dat een aandachtspunt. Indien er nog teveel vocht in de dekvloer zit, zal die in de planken kruipen waardoor ze uitzetten en de vloer omhoog komt. Dat moeten we absoluut vermijden. Ook bij de plaatsing van tegels kan een te natte dekvloer voor problemen zorgen.
Hoe weet je nu of alles voldoende droog is? Door simpelweg lang genoeg te wachten.
Reken 1 week droogtijd per centimeter chape. Voor elke extra centimeter boven de 5 cm reken je 2 weken droogtijd.
Met bovenstaande formule bereken je de minimum droogtijd. Langer wachten kan nooit kwaad.
Houd rekening met snijverlies
Je kan nooit de tegels, laminaat of parket ten volle benutten. Er is altijd snijverlies doordat je stukken moet inkorten. Daarom moet je altijd iets meer bestellen dan de afmetingen van de ruimte. 10% Extra is een goede maatstaf, maar je kan ook bij de verkoper informeren hoeveel je precies nodig hebt.
Heb je een ruimte van 60 m²? Rekening houdend met een snijverlies van 10% zou je dus 66 m² vloerbekleding moeten kopen.
Bestel zeker genoeg. Er is niets zo frustrerend als een kamer die bijna af is waarbij je opnieuw naar de winkel moet voor een extra pakje tegels/laminaat/parket. Bovendien kan een beetje overschot nooit kwaad. Zo heb je altijd een oplossing indien je na enkele jaren een herstelling moet uitvoeren.
Maak een legplan
We raden aan om op voorhand een legplan te maken. Meet eerst het volledige vloeroppervlak. Bereken daarna hoeveel tegels/planken erin passen – rekening houdend met de breedte van de voegen. Soms blijft er op het einde een heel dunnen strook is, wat niet alleen moeilijk is om te plaatsen maar ook op esthetisch vlak niet mooi is. In dat geval start je misschien beter met een kleiner stukje, zodat alles mooi verdeeld is over de ruimte.
Voorzie uitzetvoegen
In grotere ruimtes moet je uitzetvoegen voorzien. Door temperatuurverschillen ontstaan er spanningen in de vloerbekleding. Indien je vloert van muur tot muur – zonder uitzetvoegen – zou dit tot barsten leiden. De vrije ruimte van een uitzetvoeg vangt deze spanningen op.
Vraag advies aan je leverancier om te weten waar je deze uitzetvoegen moet plaatsen.
Neem je tijd
Zelf vloeren is niet gemakkelijk. Vooral wanneer dit de eerste keer is.
Een goede raad: neem je tijd.
Je kan beter een tegel tweemaal opmeten in plaats van verkeerd te zagen. Ga dus niet overhaast te werk. Haast en spoed zijn zelden goed, vooral wanneer het op vloeren aankomt.
We raden ook aan om regelmatig te controleren of alles nog waterpas ligt. Doe dat in alle richtingen. Tegenwoordig zijn er handige nivelleringssystemen voor wie zelf gaat vloeren (meer info). Hiermee wordt het nog makkelijker om alles mooi pas af te werken. Vergeet niet: op sommige plaatsen wil je wel een afwatering, zoals een inloopdouche. Voorzie hier een helling van circa 1,5% (dat wil zeggen: 1,5 cm dalen over een afstand van 1 cm).